Dag 21: Yosemite

Geplaatst op: 8 augustus 2011 door Gijs in Uncategorized

Dag 21. Yosemite (8-8)

Na opnieuw een koude nacht, met voor iedereen weinig slaap, gaan we bijtijds op pad naar Glacier Point. Glacier Point ligt hemelsbreed nog een kilometer van onze tent, maar de weg naar de ruim 2200 meter hoge piek slingert de hele vallei door. Daarom verwachten we zeker wel een uur aan het rijden te zijn. Onderweg zien we wat we al 2 dagen roken: vuur en rook van de (kleine) bosbrand die al twee weken woedt. Bordjes langs de kant van de weg stellen ons echter gerust: het is een ‘gecontroleerde brand’ en we worden dan ook geadviseerd geen 911 te bellen. De tocht naar Glacier Point leidt ons precies over de weg die door de brandweer wordt gecontroleerd en we zien het soms zelfs in de berm branden.

Voor Glacier Point is nog een uitkijkpunt, het Washburn Point. Hier stoppen we en maken we foto’s. Het prachtige uitzicht op de Vernal Falls en de Nevada Falls, waar we gisteren naartoe zijn gelopen, is verbluffend. Gelukkig hebben we hier geen last van de rook, die precies aan de andere kant van de vallei hangt. 5 minuten verder ligt dan Glacier Point. Wát een uitzicht over de complete vallei! Omdat we mooi op tijd zijn is het nog niet zo druk en geeft de zon de rotsen een mooie kleur. Op de foto’s zie je de Lower en Upper Yosemite Falls (de op 3 na hoogste waterval ter wereld, foto 2 en 4), de aparte Half Dome (de rots die een pet op lijkt te hebben), en de Vernal en Nevada Falls, de bredere watervallen (foto 3). Op Half Dome ziet Gerard met zijn verrekijker zelfs mensen plat op hun buik liggen om over de rand naar beneden te kijken. Mafketels!

Voordat we weer vertrekken vraag ik aan een Park Ranger waarom er eergisteren een helicopter met een reddingswerker eronder over de vallei vloog. We zagen dit tijdens het barbecueën. Eerst vloog de heli over met de reddingswerker, vervolgens kwam de heli terug en hield de man een brancard vast. Het bleek dat ze een lichaam van een van de vermiste wandelaars hebben gevonden bij de Vernal Falls. Toen wij daar gisteren liepen zagen we al telkens pamfletten hangen waarop drie vermiste wandelaars stonden afgebeeld. Ze zijn 3 weken geleden op de een of andere manier in de rivier terecht gekomen en van de waterval naar beneden gevallen. Als je de foto’s van gisteren (en ook die van vandaag) bekijkt mag je aannemen dat de andere 2 ook niet levend zullen worden teruggevonden. De rivier lijkt bovenaan de waterval nog een lief meertje, maar is absoluut niet geschikt om te zwemmen. Dat staat dan ook overal aangegeven.

Rond 11.30 zijn we weer terug in de vallei en gaan we picknicken bij de Merced River. Een prachtige plek, als je de vervelende eekhoorns en vogels even niet meetelt. Na het eten gaan we terug naar onze tent om alle spullen vast op te ruimen, morgen is het vertrek naar San Francisco alweer.

Kelly attendeert mij er op dat ze nog niets verteld heeft over de beren in Yosemite. Yosemite staat bekend om de grote berenpopulatie en je wordt er hier dan ook overal aan herinnert dat ze aanwezig zijn.  Een paar feiten:
– Beren zijn in principe schuw, en moeten dat ook blijven. Als ze te veel met mensen in aanraking zijn gekomen worden ze des te gevaarlijker.
– Beren zijn gigantisch slim en kunnen met speels gemak een auto openbreken om wat eten of drinken te jatten. Elk jaar worden in Yosemite 1000 (!) auto’s opengebroken door beren.
– ’s Avonds of snachts worden de parkeerplaatsen en tenten door patrouillerende rangers bewaakt om beren weg te jagen. Zo blijft hun natuurlijke angst voor mensen bestaan.

De regels zijn voor bezoekers dan ook erg streng:
–  Eten, drinken en alle andere geurende artikelen, zoals zeep en shampoo mogen niet in de auto of in de tent achter blijven, maar moet worden bewaard in een zogenoemde ‘bearbox’, die een aparte handgreep heeft om te openen. Net te klein voor een berenklauw denk ik.
– Koken mag maar op 1 plek bij onze accommodatie, niet bij de tenten.
– De snelheidslimiet in het hele park is 35 mijl per uur. Dit om te voorkomen dat er een berenvel op de rijbaan ligt als je met je SUV bent gepasseerd.

Oh ja, in het parkkrantje staat wat je moet doen als je wordt aangevallen door een beer. Terugvechten. Ah, bedankt! Goeie tip!

reacties
  1. veronique schreef:

    weer die prachtige plaatjes. blauwe luchten. stuur wat deze kant als je klaar bent daar. het is hier herfst. met 17°C en veel regen, harde wind. Op de Duitse vliegvelden wordt momenteel gestaakt, dus een langer verblijf behoord tot de mogelijkheden? ik zou er niet lang over na hoeven te denken!!!

    sjoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s